کنترل فشار خون با اهدای مستمر آن

به گزارش واندر هنگر، پژوهشگران کشور در یک مطالعه جالب، تأثیر اهدای خون مستمر را بر کاهش فشار خون افراد اهداکننده آنالیز نموده و نشان داده اند که این کار می تواند به عنوان راهکاری مناسب در کنار راهکارهای دیگر برای برطرف مشکل فوق در نظر گرفته گردد.

کنترل فشار خون با اهدای مستمر آن

به گزارش خبرنگاران، پرفشاری خون یک مسئله جهانی در رابطه با سلامت عمومی و یک فاکتور خطر بزرگ برای بیماری های قلبی عروقی است. درواقع، علیرغم پیشرفت هایی که امروزه در آگاهی عمومی و درمان های مختلف حاصل شده، پرفشاری خون همچنان به عنوان یک معضل بزرگ جهانی که شیوع رو به افزایشی دارد، به جای مانده و کنترل آن نسبتاً رضایت بخش نبوده است. آنالیز های اخیر نیز نشان می دهند که بیش از یک سوم بزرگسالان درگیر این مسئله بوده و بیماران بسیاری برای رسیدن به فشارخون مطلوب، نیازمند مصرف دو یا چند داروی کاهنده فشارخون هستند.

نتایج بعضی مطالعات به گفته متخصصان نشان داده اند که خطر آنفارکتوس میوکارد در افراد اهداکننده مستمر خون، 86 درصد کمتر از افراد غیر اهداکننده بوده است. بنابراین اهمیت روش های درمانی این چنینی برای برطرف مسائل قلبی عروقی مد نظر متخصصان حوزه سلامت قرار گرفته است. ولی تا به امروز ارتباط بین اهدای خون مستمر و تغییرات فشارخون به عنوان عاملی بسیار مؤثر در بروز خطرات قلبی عروقی، به خوبی روشن نشده است و یافته های پژوهش های صورت گرفته در این زمینه، در بعضی موارد مغایرت هایی داشته است.

این موضوع باعث شده که تیمی پژوهشی از محققان کشور، بحث ارتباط اهدای خون مستمر را با احتمال کاهش فشار خون، زیر ذره بین پژوهشی خود قرار دهند.

این محققان از دانشگاه تربیت مدرس، دانشگاه آزاد اسلامی واحد الیگودرز، موسسه عالی آموزشی و پژوهشی طب انتقال خون و دانشگاه شهرکرد در مطالعه خود، به آنالیز توصیفی فشارخون اهداکنندگان خون در جمعیت اهداکنندگان مرد پرداخته اند.

این مطالعه بر روی 546 نفر از اهداکنندگان خون مرکز اهدای خون وصال شهر تهران که در بازه زمانی یک ساله، بین یک تا چهار بار اهدا داشته اند، صورت گرفته است.

نتایج این مطالعه نشان می دهد که اهدای خون مستمر، تأثیر کاهنده ای بر فشارخون در افراد مبتلابه پرفشاری خون دارد و این نکته می تواند در رویکردهای درمانی مربوطه با رعایت فرهنگ اهدای خون داوطلبانه و بدون چشمداشت، مورد توجه قرار گیرد.

در این خصوص، علی اکبر پورفتح اله، پژوهشگر گروه ایمنی شناسی پزشکی دانشگاه تربیت مدرس و سه همکار دیگرش در این تحقیق می گویند: در گروه افراد با فشارخون بالا، فشارخون سیستولی و دیاستولی پس از سه و چهار بار اهدا به لحاظ آماری کاهش معنادار و قابل توجهی را نشان داد. طبق یافته های ما، فشارخون سیستولی در این گروه پس از چهارمین اهدا به طور میانگین از 149.1 به 141.6 میلی متر جیوه و فشارخون دیاستولی نیز از 90.04 به 86.08 میلی متر جیوه کاهش یافت.

به گفته این محققان، با توجه به این که اهدای خون داوطلبانه نقش مهمی در سلامت خون و فرآورده های خونی دارد، چنانچه اهمیت اهدای خون مستمر در کاهش فشارخون و خطر رخدادهای قلبی عروقی برای مردم و پزشکان آشکار گردد، رویکردهای درمانی مبتنی بر آن بیش از پیش مورد توجه متخصصان حوزه سلامت قرار خواهد گرفت.

با توجه به تأثیر تعدیل کننده اهدای مستمر بر پرفشاری خون در مطالعه حاضر و مطالعات قبلی، این نکته می تواند در تغییر رویکردهای درمانی پرفشاری خون و نیز در ترویج فرهنگ اهدای خون مستمر با تأکید بر کفایت و سلامت خون مؤثر باشد.

از این یافته ها، مقاله ای علمی پژوهشی تهیه شده که در مجله دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد منتشر شده است.

منبع: خبرگزاری ایسنا
انتشار: 25 فروردین 1401 بروزرسانی: 25 فروردین 1401 گردآورنده: wonder-hanger.ir شناسه مطلب: 1992

به "کنترل فشار خون با اهدای مستمر آن" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کنترل فشار خون با اهدای مستمر آن"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید