راهنمای گام به گام بهترین روش های پاک سازی ویندوز 10

به گزارش واندر هنگر، با گذشته زمان، پی سی ویندوزی شما کندتر و ضعیف تر می شود. مشکل از فایل های نصب قدیمی نرم افزارها و فایل های غیرضروری است که با هر نصب و حذف یک نرم افزار روی ویندوز ساخته شده و اکنون ویندوز سیستم را سنگین و کند کردند. این فایل های غیرضروری فضای بی فایده ای در ویندوز و هارددیسک اشغال می کنند و کاملا مصداق زباله دورریختنی هستند.

راهنمای گام به گام بهترین روش های پاک سازی ویندوز 10

آسان است که پاک سازی و تمیزکاری ویندوز و کامپیوتر را نادیده بگیرید و از کنارش رد شوید ولی مطمئن باشید اگر دوره ای ویندوز را پاکسازی نکنید؛ خیلی زود با هشدارهایی مانند کم بودن فضای هارددیسک روبرو خواهید شد و البته که سرعت ویندوز کاهش پیدا کرده است.

در این مطلب، می خواهیم سراغ بهترین روش ها برای پاکسازی ویندوز 10 با استفاده از ابزارهای مختلف را مرور کنیم:

گام 1: پاکسازی فایل های غیرضروری موقت

ویندوز 10 دارای ابزارهایی برای پاک سازی فایل های موقت غیرضروری از روی هارددیسک است و شما نیازی به نصب یک اپلیکیشن اختصاصی پاک کننده ویندوز ندارید. این ابزارها اولین ایستگاه در سفر پاک سازی ویندوز 10 هستند.

Disk Cleanup

اگر با رابط قدیمی ویندوز مسئله ای ندارید؛ ابزار کلاسیک Disk Cleanup می تواند اولین اقدام شما برای تمیزکاری ویندوز 10 باشد. در منوی استارت، عبارت Disk Cleanup را تایپ کرده و این ابزار را اجرا کنید. بعد سراغ دیسکی که می خواهی پاک سازی کنید؛ بروید.

پس از مدتی، فهرستی از فایل های غیرضروری را مشاهده می کنید که ویندوز می تواند آن ها را پاک کند. با فرض اینکه شما با اکانت administrator وارد ویندوز 10 شدید؛ روی کلید Clean up system files بزنید تا دوباره برای فایل های اضافی دیگر عملیات اسکن تکرار شود.

تقریبا با خیال راحت می توانید هر دسته ای از داده های موجود در این برنامه را به استثنای چند مورد، حذف کنید. در نسخه های قدیمی تر ویندوز 10، باید مراقب Downloads باشید که باعث پاک شدن همه چیز در آن پوشه می شود. همچنین، ممکن است بخواهید تا کاملا مطمئن نشده اید که چیزی برای بازیابی نیاز ندارید؛ Recycle Bin را خالی نکنید.

اگر اخیرا به نسخه های عمده و نو ویندوز 10 به روزرسانی کردید؛ ورودی های Previous Windows installation(s) را مشاهده خواهید کرد. با پاک کردن آن ها، فایل های قدیمی که ویندوز برای 10 روز نگه داشته است را هم پاک می کنید. این فایل ها کمک می کنند که ساده تر به نسخه های قبلی ویندوز برگردید. همچنین، باید از حذف گزینه Windows ESD installation files اجتناب کنید؛ چون برای ریستارت PC با استفاده از تنظیمات Settings استفاده می شوند.

Storage Sense

ویندوز 10 بسکمک از این ویژگی ها را در برنامه Storage Sense و با رابط کاربری زیباتر و به روزتر ارائه می کند. برای اجرای این برنامه راستا Settings > System > Storage را دنبال کنید. شما می توانید از Storage Sense برای پاک سازی اتوماتیک فایل ها در هنگامی که فضای دیسک کم می شود؛ استفاده کنید. روی Configure Storage Sense or run it now کلیک کنید تا گزینه های مختلف را بررسی و تغییر دهید.

در این فهرست مشاهده شده از فضای هارددیسک و درایوها، می توانید روی Temporary files کلیک کنید تا فایل های موقت به روشی مشابه Disk Cleanup پاک شوند. شما در این برنامه می توانید دسته بندی های بیشتری را مشاهده و براساس نوع اطلاعات، بهتر تصمیم بگیرید کدام فایل ها پاکسازی شوند تا فضای هارددیسک بازتر شود.

گام 2: حذف فایل های بزرگ

تا اینجا، شما فایل های غیرضروری را حذف کردید. قدم بعدی پاک سازی ویندوز 10، یافتن داده های قدیمی است که فضای زیادی از کامپیوتر را اشغال کردند. برای این کار می توانید نرم افزار TreeSize Free را دانلود کنید که کل فضای ذخیره سازی شما را اسکن کرده و به شما نشان می دهد بزرگ ترین فایل ها کجا هستند.

پس از نصب، TreeSize را در منوی استارت جست وجو و با استفاده از اکانت Administrator اجرا کنید تا شروع به اسکن همه فضای دیسک شما کند. برای شروع، گزینه Select Directory از بالا سمت چپ را انتخاب و بعد فضای اصلی ذخیره سازی خود را تعیین کنید.

پس از چند لحظه، یک تفکیک بصری از فضای ذخیره سازی کامپیوتر خود براساس بزرگ ترین فایل های قدیمی مشاهده خواهید کرد. روی علامت فلش کشویی در کنار هر پوشه کلیک کنید تا یک سطح پایین تر بروید و دقیقا بررسی کنید چه فایل های بزرگی جست وجو شده است.

احتمالا، بزرگ ترین پوشه های سیستم شما شامل Users و Windows و Program Files (یا Program Files (x86)) هستند. در پوشه هایی که مربوط به سیستم عامل ویندوز هستند؛ نمی شود کار زیادی کرد و برای پاک سازی و حذف فایل ها باید بررسی های دقیقی انجام دهید.

حذف نرم افزارهای بزرگ

در پوشه های Program Files و یا Program Files (x86) در ویندوزهای 64 بیتی، فایل های بزرگی مربوط به اپلیکیشن های نصب شده خواهید یافت. اگر از همه یا برخی از آن ها استفاده نمی کنید؛ با استفاده از ابزار Settings > Apps > Apps & features آن ها را پاک و حذف کنید.

حذف فایل های بزرگ از پوشه User

احتمالا، عمده فایل های بزرگ و غیرضروری که فضای زیادی از کامپیوتر را اشغال کردند؛ در پوشه حساب کاربری و دقیقا پوشه Users قرار دارند. این پوشه شامل تمام اسناد، تصاویر، ویدئوها و موارد مشابه است.

احتمالا پوشه AppData فضای زیادی اشغال کرده است که باز در اینجا نیز اطلاعات موقت بسکمک از برنامه ها، تنظیمات و پروژه های اجرا شده روی کامپیوتر ذخیره شدند. به عنوان مثال، حافظه کش مرورگر کروم و اسپاتیفای در اینجا ذخیره شده و می توانند تا چند گیگابایت فضا گرفته باشند.

باید با حوصله و صبر زیاد، به این فایل ها نگاه کرده و ببینید کدام یک واقعا اضافی و غیرضروری است و بعد حذف کنید. می توانید برخی اطلاعاتی که شک دارید پاک شوند یا خیر را به یک هارددیسک اکسترنال منتقل کنید تا فضای بیشتری روی هارددیسک کامپیوتر باز شود. اگر از فضاهای ابری استفاده می کنید؛ می توانید با همگام سازی فایل ها و اطلاعات، برخی داده های غیرضروری و تکراری را حذف کنید یا اینکه به ابر منتقل کرده و همیشه از طریق یک رابط کاربری تحت وب به آن دسترسی پیدا کنید.

گام 3: حذف Bloatware از ویندوز 10

Bloatware به نرم افزارهای ناخواسته ای گفته می شود که به طور پیش فرض روی سیستم یا ویندوز 10 نصب شده یا شما ناچار شدید برای نصب یک نرم افزار مهم و ضروری دیگر، همراه با آن نصب کنید.

متاسفانه، هم ویندوز 10 مملو از نرم افزارهای غیرضروری و Bloatware است و هم اگر یک لپ تاپ یا پی سی آماده از شرکتی خریداری کرده باشید؛ چندین نرم افزار Bloatware که هیچ گاه مورد استفاده قرار نمی گیرند و شاید سالی یک بار اجرا نکنید؛ روی سیستم شما نصب کردند.

بخش مهمی از پاک سازی ویندوز 10 مربوط به حذف همین نرم افزارهای ناخواسته Bloatware می شود. باید وقت بگذارید و تک تک نرم افزارهای غیرضروری و نصب ناخواسته را یافته و پاک سازی کنید.

گام 4: مرتب سازی دسکتاپ ویندوز 10

حتی اگر همه فایل های موقت و غیرضروری، فایل های بزرگ و نرم افزارهای Bloatware را روی ویندوز 10 پاک کرده باشید؛ یک دسکتاپ نامرتب می تواند شما را گیج و سردرگم و کار با سیستم عامل را سخت تر کند. بسکمک از مردم، دسکتاپ را یک فضای ذخیره سازی موقت می دانند که در نتیجه می توان فایل های زیاد و پراکنده ای روی آن یافت.

باید سعی کنید دسکتاپ ویندوز 10 را تمیز و همیشه به حالت اولیه نگه دارید. با resetting دسکتاپ می توانید آن را تمیزتر کنید. با انتقال همه فایل ها از دسکتاپ به مکان دیگری شروع کنید. در مرحله بعد، میانبرهایی برای فایل هایی که همیشه روی دسکتاپ نیاز دارید؛ بسازید.

اگر فایل های زیادی دارید که فکر می کنید نمی توان برای آن ها میانبر ساخت، از نرم افزار Fences استفاده کنید که یک ابزار قدرتمند برای ترکیب آیکون برنامه های مشابه در یک آیکون و مخفی سازی آن ها ولی با دسترسی سریع تر و راحت تر است. جز چند آیکون، هیچ فایل یا آیکون دیگری روی دسکتاپ شما باقی نمی ماند ولی هنوز به همه چیز دسترسی دارید.

پس از اینکه ویندوز 10 و دسکتاپ خود را پاک سازی کردید؛ قطعا احساس کار با یک دستگاه کاملا نو را پیدا خواهید کرد.

در صورت نیاز: تازه سازی ویندوز 10

شاید احساس کنید ویندوز 10 شما این قدر به هم ریخته و شلوغ و کند است که پاک سازی آن فایده ای ندارد و نمی خواهید برای آن وقت بگذارید. در این صورت، می توانید از یک گزینه داخلی برای نصب مجدد یک نسخه نو از ویندوز استفاده کنید.

ممکن است درباره گزینه Reset this PC موجود در تنظیمات Recovery ویندوز اطلاعاتی داشته باشید. استفاده از این گزینه به همراه برخی تنظیمات خاص دیگر، می تواند کامپیوتر شما را به حالتی ببرد که با روزهای اولیه فرق دارد و از جمله دوباره bloatware کارخانه سازنده نصب شوند. برای جلوگیری از رفتن به این شرایط، می توانید گزینه های دیگر را آزمایش کنید.

برای شروع، در همان صفحه تنظیمات Recovery کلید Get started را بزنید. گزینه Keep my files را انتخاب کرده و تعیین کنید می خواهید ویندوز 10 را دانلود کنید یا به صورت محلی نصب مجدد را انجام دهید. settings را انتخاب کنید و مطمئن شوید که برای تنظیم Restore preinstalled apps گزینه No را انتخاب کردید.

این کار معادل Fresh Start در بخش Device performance & health اپلیکیشن Windows Security ویندوز 10 قدیمی است. شما با این روش، دوباره ویندوز 10 را نصب می کنید و البته به آخرین نسخه به روزرسانی کرده ولی تمام برنامه های نصب شده را پاک می کند و فقط فایل های شخصی و برخی تنظیمات ویندوز شخصی شما باقی می مانند.

ویندوز 10 می گوید بابت پاک نشدن فایل های شخصی مطمئن باشید ولی بهتر است از فایل های خود یک نسخه پشتیبان تهیه کنید. نصب برنامه های حذف شده مدتی طول می کشد ولی ارزشش را دارد و یک سیستم کاملا تمیز خواهید داشت.

از نصب اپلیکیشن های جعلی پاک سازی ویندوز 10 خودداری کنید

آخرین بحث ما درباره پاک سازی ویندوز 10 به نصب نرم افزارهای جعلی در این زمینه مربوط می شود. در حالی که ما در این مطلب، روش های قانونی و عالی برای پاک سازی ویندوز 10 اشاره کردیم؛ صدها و هزاران برنامه جعلی پاک سازی ویندوز 10 نیز در اینترنت یافت می شود که بیشتر برای کلاه برداری هستند و کارایی معکوس دارند و شما باید بسیار مراقب نصب آن ها باشید.

اغلب اوقات، این نرم افزارهای جعلی یک اسکن رایگان ارائه می کنند که نتیجه آن یافتن هزاران مشکل است؛ از جمله هر کوکی روی کامپیوتر شما را به طرز غیرمعمولی یک خطر حفظ حریم خصوصی تشخیص می دهند و بعد از شما دعوت می کنند نرم افزارهای پولی برای حذف و پاک سازی این مسائل خریداری کنید.

پیشنهاد می کنیم اصلا این نرم افزارهای پاک سازی جعلی را نصب نکنید و بدان ها نیازی ندارید. اگر مراحل پاک سازی ویندوز 10 گفته شده در بالا را گام به گام طی کنید؛ مطمئن شوید یک ویندوز 10 تمیز و مرتب خواهید داشت.

منبع: یک پزشک
انتشار: 14 اردیبهشت 1401 بروزرسانی: 14 اردیبهشت 1401 گردآورنده: wonder-hanger.ir شناسه مطلب: 2014

به "راهنمای گام به گام بهترین روش های پاک سازی ویندوز 10" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "راهنمای گام به گام بهترین روش های پاک سازی ویندوز 10"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید