درمان هلیکوباکتر پیلوری چگونه است؟ علاﺋم و راه های تشخیص
به گزارش واندر هنگر، خبرنگاران : آیا می دانید که پیروز ترین عامل بیماری زا در تاریخ بشر چیست؟ نوعی باکتری که به نام هلیکوباکتر پیلوری شناخته می گردد (H.pylori) و از حدود دو هزار سال پیش تا کنون در کنار ما حضور دارد. واقعا عجیب نیست شخصی این باکتری را برای کل عمر در درون بدنش داشته باشد و حتی از وجود آن خبر نداشته باشد.
هلیکوباکتر پیلوری می تواند طیف وسیعی از مسائل، از گاستریت مزمن، بیماری زخم معده، کم خونی ناشی از کمبود آهن و سرطان معده تا بیماریهای کبد، سیستم قلبی وعروقی، پوست و بسیاری از سیستم های دیگر بدن را ایجاد کند.
اگر از این عفونت رنج می برید، یک برنامه درمان طبیعی هلیکوباکتر می تواند یک راهکار مطمئن باشد. عفونت هلیکوباکتر پیلوری به شدت با بیماری قلبی عروقی، روده ای، آسم، بیماری پارکینسون، میگرن و فیبرومیالژیا ارتباط دارد.
با توجه به آمار CDC، حدود 66 درصد مردم دنیا با هلیکوباکتر پیلوری یا بطور مختصر اچ. پیلوری آلوده شده اند. در کشورهای در حال توسعه، این تعداد حتی بیشتر است، حدود 80 درصد بزرگسالان و 10 درصد بچه ها مستعد داشتن عفونت اچ. پیلوری هستند.
اگر شما این عفونت را دارید، احتمالا هیچ نشانه ای از ابتلا به هلیکوباکتر ندارید اما حضور این باکتری در بدن شما می تواند خطر ابتلا به سرطان گوارشی را تا 6 برابر بالاتر ببرد.
علاوه بر این هلیکوباکتر اغلب ریشه مسائل اساسی دستگاه گوارش همانند زخم معده و گاستریت است. بنابراین هلیکوباکتر نه تنها باعث زخم معده می گردد، بلکه می تواند باعث زخم مری یا روده کوچک باشد.
شما احتمالا تعجب می کنید که چطور هلیکوباکتر را دریافت می کنید که باعث شده این عفونت اینقدر شایع باشد؟ متاسفانه این باکتری به سادگی با استفاده مشترک نوشیدنی ها یا ظروف غذا با کسی که اخیرا مبتلا به عفونت هلیکوباکتر شده اند، منتقل می گردد.
درمان های متعارفی برای این عفونت وجود دارد اما آنها بدون عوارض جانبی منفی نیستند.
به عنوان مثال، آنتی بیوتیک ها ممکن است باکتری ها بد را که موجب عفونت هلیکوباکتر می شوند را از بین ببرند، یا شاید هم از بین نبرند اما در عین حال باکتری های خوب را هم از بین می برند. خوشبختانه، راه های طبیعی برای درمان و به همان سان راه های پیشگیری برای عفونت هلیکوباکتر وجود دارد.
هلیکوباکتر پیلوری چیست؟
بنابراین هلیکوباکتر پیلوری چیست؟ هلیکوباکتر پیلوری (H.pylori)، یک باکتری مارپیچی است.
این باکتری باعث التهاب مزمن و عفونت در معده و زخم دوازدهه می گردد (اولین بخش روده کوچک بلافاصله پس از معده). این نوع باکتری اغلب به نام باکتری زخم معده مشهور است، بدلیل اینکه یک سیتوتوکسین (سیتوتوکسین واکوئل زا) فراوری می نماید که می تواند زخم را در جایی در سیستم گوارشی ایجاد کند.
سیتوتوکسین نوعی سم پروتئینی قوی است که بر روی سیتوپلاسم سلولها اثر می گذارد.
اچ. پیلوری دقیقا در چه مناطقی از بدن یافت می گردد؟ باکتری های هلیکوباکتر پیلوری به طور معمول خانه خود را در لایه مخاطی قرار می دهد که بافتهای روی معده و روده کوچک را پوشانده و محافظت می نماید.
وقتی این باکتری به طور پیروزی لایه داخلی معده را ملتهب می نماید، یک زخم شکل می گیرد. گفته شده که پایلوری عامل بیش از 90 درصد موارد ابتلا به زخم دوازدهه است و بالای 80 درصد زخم معده.
آیا پایلوری مسری است؟ بله. آلودگی با هلیکوباکتر به نظر کارشناسان، ظاهرا مسری است.
هنوز هم دقیقا معین نیست که نحوه دقیق انتقال آن از فردی به فردی دیگر چگونه است. از آنجایی که هلیکوباکتر در خانواده ها پخش می گردد و بعلاوه به نظر می رسد در شرایط زندگی در مکانهای شلوغ و شرایط آلوده، شایع تر است.
همه موارد به این ختم می گردد که این باکتری ماهیت مسری دارد.
علائم و نشانه ها
هلیکوباکتر پیلوری چیست؟
همانطور که گفتیم، بیشتر افراد مبتلا به عفونت هلیکوباکتر پیلوری حتی نشانه ای از آن ندارند و علائم آنها صفر است.
در سایر موارد، عفونت در علائم گاه به گاه هلیکوباکتر پیلوری دیده می گردد مانند :
- نفخ
- آروغ زدن
- حالت تهوع
- احساس ناراحتی در شکم
- استفراغ
موارد جدی تر عفونت پایلوری موارد زیر را شامل می شوند :
- درد شکم
- خستگی
- سوزش سردل
- تهوع و استفراغ که می تواند خون هم همراه استفراغ باشد
- مدفوع تیره یا قیری رنگ
- اسهال
- بوی بد دهان
- کم خونی
- کاهش یا از دست دادن اشتها
- زخم های گوارشی
عوامل ایجاد نماینده
هلیکوباکتر پیلوری چیست؟
علل ایجاد نماینده عفونت هلیکوباکتر پیلوری زیاد نیستند. به طور عمده یک شخص می تواند از انتقال فرد به فرد به وسیله تماس مستقیم با بزاق یا مدفوع یک فرد آلوده دریافت کند. بنابراین، بوسیدن و ظروف مشترک دو راه اصلی انتقال باکتری هستند. شما بعلاوه ممکن است پایلوری به وسیله مصرف آب آلوده یا غذا دریافت کنید.
کودکی در واقع زمانی است که شما در معرض خطر ابتلا به هلیکوباکتر پایلوری هستید. به ویژه در شرایطی مانند :
- زندگی با کسی، مانند پدر و مادر که قبلا دارای هلیکوباکتر پیلوری است.
- شرایط زندگی شلوغ با حضور اشخاص زیاد
- کمبود آب پاک و قابل اعتماد
- خانه شما در یک کشور در حال توسعه باشد که غیر بهداشتی و شلوغ باشد که در این صورت بیشتر شایع است
روش های تشخیص بیماری هلیکوباکتر پیلوری
برای تشخیص بیماری هلیکوباکتر پیلوری می توان از روش های زیر استفاده کرد:
- بیوپسی آندوسکوپیک از مخاط معده و انجام تست اوره آز سریع
- بیوپسی آندوسکوپیک از مخاط معده و انجام کشت
- آزمون های سرولوژیک
- تست تنفسی اوره (Urea Breath Test)
- تست مشخص آنتی ژن هلیکوباکتر پیلوری در مدفوع به روش PCR
چه افرادی در معرض ابتلا به هلیکوباکتر پیلوری هستند؟
بعضی از اقدامات احتمال ابتلا به هلیکوباکتر پیلوری را بالاتر می برند. عدم رعایت بهداشت شخصی، نوشیدن آب آلوده و خوردن غذاهای آلوده از جمله این افعال می باشند.
درمان هلیکوباکتر پیلوری چیست؟
برای تشخیص عفونت هلیکوباکتر پیلوری، پزشک باید یک تست تنفسی، آزمایش خون یا مدفوع را انجام دهد.
درمان هلیکوباکتر پیلوری شامل چندین دارو با حضور حداقل دو نوع آنتی بیوتیک برای پیروزیت در کشتن باکتری است.
داروی دیگر همواره جزو داروهای کاهش دهنده های اسید هستند. چرا چند نوع آنتی بیوتیک استفاده می گردد؟ منطق عقلی می گوید یک آنتی بیوتیک به تنهایی ممکن است که باکتری را از بین نبرد، بنابراین آنها معمولا از حداقل دو نوع در یک زمان استفاده می نمایند.
درمان معمول هلیکوباکتر پایلوری نیز معمولا شامل داروهای کاهش دهنده اسید مانند اسومپرازول، لانزوپرازول، امپرازول یا پنتوپرازول است، به خصوص اگر بیمار علائم زخم یا سوزش معده داشته باشد، بیسموت زیرالسیسیلات معمولا توصیه می گردد.
علاوه بر این، پزشک ممکن است داروهای هیستامین را قطع کند تا اسید معده کاهش یابد.
بنابراین صحبت از امکان مصرف 14 دارو یا بیشتر برای هر روز به مدت چند هفته است. حدود یک یا دو هفته پس از اتمام رژیم درمانی، پزشک شما احتمالا دوباره از شما تست خواهد گرفت تا ببیند آیا درمان نابودی هلیکوباکتر پیروز بوده است یا نه.
گاهی اوقات هنوز باکتری ها وجود دارند و بیماران باید دو هفته دیگر داروها را مصرف نمایند. تخمین زده شده است که حدود 20 درصد بیماران عفونت مجدد با این باکتری را تجربه خواهند کرد.
نشانه هایی که باید جدی بگیرید!
اگر علائم زیر را تجربه می کنید، قطعا باید به اورژانس مراجعه کنید :
- مشکل بلع
- درد مداوم یا شدید شکم
- استفراغ خونین یا سیاه
- استفراغ که شبیه پودر قهوه است
- مدفوع سیاه قیری یا خونریزی
- درد مداوم یا سوزش در ناحیه زیر دندان که پس از غذا خوردن، نوشیدن شیر یا مصرف آنتی اسیدها بهبود می یابد
اگر علائم یا نشانه های یک عفونت هلیکوباکتر پیلوری را ندارید، اما آزمایش مثبت است، بحث برانگیز است که آیا درمان ایده خوبی است یا نه.
اگر در حال حاضر هر نوع دارویی را مصرف می کنید یا مسئله ای در سلامتی دارید، قبل از هر مکمل تازه یا غذا با پزشکتان مشورت کنید
نتایج نهایی
هلیکوباکتر پیلوری موضوع مهمی در زمینه سلامتی است، چون در سراسر دنیا شایع است. بسیاری از مردم حتی نمی دانند که باکتری های هلیکوباکتر پیلوری در بدن آنها وجود دارد، چرا که آنها نشانه های منفی بیماری را ندارند.
در عین حال، افراد دیگری که علائم جزئی یا جدی دارند، فکر می نمایند که به دلیل بعضی از مسائل بهداشتی دیگر است، در صورتی که واقعا نیازمند درمان هلیکوباکتر پیلوری هستند.
اگر علائم هلیکوباکتر پیلوری را دارید، بسیار مهم است که ابتدا یک تست انجام دهید، سپس اقدام کنید.
وقتی که شما پی بردید که عفونت باکتریایی دارید یا ندارید، خیلی راحت تر می توانید طبق یک برنامه درمانی موثر که احساس می کنید برای شما مفیدتر است حرکت کنید.
در صورتی که شما نیز مبتلا به این عفونت باکتریایی هستید و درمانهای طبیعی هلیکوباکتر پیلوری را تجربه کردید، تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.
پ
منبع: برترین ها