نسخه های خانگی برای مبارزه با سنگ کلیه
به گزارش واندر هنگر، سنگ کلیه از بیماری های رایجی است که با بکارگیری چند راه چاره درمانی خانگی و ساده می توان تا میزان قابل توجهی اثرات آن را کاهش داد.
به گزارش خبرنگاران، سنگ کلیه یک مشکل بهداشتی رایج است. وجود این سنگ ها به طرز باورنکردنی دردناک است و متاسفانه افرادی که سنگ کلیه را تجربه نموده اند باید بدانند که احتمال ابتلای مجدد به آن وجود دارد. با این حال چند راه حل وجود دارد که می توانید برای کاهش درد ناشی از این بیماری انجام دهید.
سنگ کلیه چیست؟
سنگ کلیه به سنگ های کلیوی یا نفرولیتیت نیز معروف است و از مواد زائد سخت و جامد تشکیل شده است که در کلیه ها جمع شده و بلور هایی را تشکیل می دهد.
چهار نوع اصلی سنگ کلیه وجود دارد، اما حدود 80 ٪ از کل سنگ ها سنگ های اگزالات کلسیم هستند. اشکال کمتر معمول شامل استروویت، اسید اوریک و سیستئین می گردد.
در حالی که سنگ های کوچکتر معمولا مسئله ای ندارند، اما سنگ های بزرگتر ممکن است بر اثر ترک بدن، باعث انسداد بخشی از سیستم ادراری فرد گردد. این می تواند منجر به درد شدید، استفراغ و خونریزی گردد.
سنگ کلیه یک مشکل سلامتی رایج است. در حقیقت حدود 12 ٪ از مردان و 5 ٪ از زنان در طول زندگی خود دچار سنگ کلیه می شوند.
علاوه بر این مطالعات نشان می دهد اگر یک بار سنگ کلیه بگیرید، در طی 5 تا 10 سال احتمال ایجاد سنگ دیگر تا 50 ٪ بیشتر است که در زیر 8 روش طبیعی ارائه شده است که می توانید با بکارگیری آن ها خطر تشکیل سنگ کلیه را کاهش دهید.
1.زیاد آب بنوشید
برای پیشگیری از سنگ کلیه، معمولا نوشیدن مایعات زیاد توصیه می گردد. مایعات حجم مواد تشکیل دهنده سنگ را در ادرار رقیق نموده و افزایش می دهند که این امر احتمال متبلور شدن آن ها را کاهش می دهد. با این حال همه مایعات این اثر را به طور یکسان اعمال نمی نمایند.
به عنوان مثال مصرف زیاد آب خطر تشکیل سنگ کلیه را کاهش می دهد. نوشیدنی هایی مانند قهوه، چای و آب پرتقال نیز با خطر کمتری همراه هستند، این در حالی است که مصرف زیاد نوشابه ممکن است در تشکیل سنگ کلیه نقش داشته باشد.
این امر هم در سودای شیرین شده با قند و هم در شیرین سازی مصنوعی صدق می نماید. نوشیدنی های شیرین شده با شکر حاوی فروکتوز هستند که باعث افزایش دفع کلسیم، اگزالات و اسید اوریک می گردد. این ها عوامل مهمی در افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه هستند.
2. مصرف اسید سیتریک را افزایش دهید
اسید سیتریک یک اسید آلی است که در بسیاری از میوه ها و سبزیجات به ویژه مرکبات وجود دارد. لیمو و لیموترش به ویژه سرشار از این ترکیب گیاهی هستند.
اسید سیتریک به دو روش می تواند به جلوگیری از سنگ کلیه اگزالات کلسیم یاری کند. این ماده می تواند با کلسیم در ادرار متصل گردد و خطر تشکیل سنگ جدید را کاهش دهد، همچنین آن می تواند با کریستال های موجود در اگزالات کلسیم پیوند داده و از بزرگتر شدن آن ها جلوگیری نموده و دفع آن را آسان تر کند.
یک راه آسان برای مصرف بیشتر اسید سیتریک مصرف بیشتر مرکبات مانند گریپ فروت، پرتقال، لیمو یا لیموترش است، همچنین می توانید مقداری آهک یا آبلیمو به آب اضافه کنید.
3- غذا های حاوی اگزالات را محدود کنید
اگزالات (اسید اگزالیک) ضد مغذی است که در بسیاری از غذا های گیاهی از جمله سبزیجات برگ دار، میوه ها، سبزیجات و کاکائو یافت می گردد؛ بدن قادر است مقادیر قابل توجهی از آن را فراوری کند. مصرف زیاد اگزالات ممکن است دفع آن به وسیله ادرار را افزایش دهد که این امر می تواند برای افرادی که تمایل به تشکیل بلور های اگزالات کلسیم دارند، مشکل ساز گردد.
اگزالات می تواند کلسیم را به سایر مواد معدنی متصل نموده و بلور هایی تشکیل دهد که منجر به تشکیل سنگ می شوند. با این حال غذا های حاوی اگزالات نیز بسیار سالم هستند، اما برای افراد سازنده سنگ توصیه نمی گردد. قبل از تغییر رژیم خود با یک متخصص تغذیه مشورت کنید.
4- از دوز های بالای ویتامین C استفاده نکنید
مطالعات نشان می دهد مکمل های ویتامین C (اسید اسکوربیک) با خطر بیشتری برای ابتلا به سنگ کلیه در ارتباط هستند.
مصرف زیاد ویتامین C مکمل ممکن است باعث دفع اگزالات به وسیله ادرار گردد، زیرا بعضی ویتامین C می تواند در داخل بدن به اگزالات تبدیل گردد.
یک مطالعه سوئدی بر روی مردان میانسال و مسن تخمین زده است افرادی که ویتامین C مکمل مصرف می نمایند دو برابر بیشتر از سایرین ممکن است دچار سنگ کلیه شوند؛ با این حال توجه داشته باشید که ویتامین C از منابع غذایی، مانند لیمو با افزایش خطر سنگ همراه نیست.
5. کلسیم کافی دریافت کنید
این یک سوءتفاهم رایج است که کاهش میزان کلسیم می تواند خطر تشکیل سنگ های حاوی آن را کاهش دهد. این حقیقت ندارد. در واقع یک رژیم غذایی پر کلسیم با کاهش خطر تشکیل سنگ کلیه همراه است.
در مطالعه ای مردانی که دچار سنگ کلیه حاوی کلسیم شده بودند، مورد آزمایش قرار گرفتند؛ آنالیز ها رژیم غذایی آن ها نشان داد که مصرف روزانه کلسیم در آن ها 1200 گرم بوده است؛ این در حالی است که در سایر مردان خطر ابتلا به سنگ کلیه طی سال بعد، 50% کمتر از گروه مورد آزمایش بود.
کلسیم تمایل زیادی به پیوند با اگزالات در رژیم غذایی دارد که مانع جذب آن می گردد، از این رو به وسیله کلیه ها دفع می گردد. لبنیات از قبیل شیر، پنیر و ماست منابع غذایی خوبی برای کلسیم هستند.
برای بیشتر بزرگسالان، مقدار توصیه شده روزانه (RDA) برای کلسیم 1000 میلی گرم در روز است. با این حال RDA برای زنان بالای 50 سال و افراد بالای 70 سال 1200 میلی گرم در روز است.
6. نمک را کم کنید
رژیم غذایی سرشار از نمک با افزایش خطر ابتلا به سنگ کلیه در بعضی افراد ارتباط دارد. مصرف زیاد سدیم یکی از اجزای نمک خوراکی، ممکن است باعث افزایش دفع کلسیم به وسیله ادرار گردد که یکی از عوامل اصلی خطر ابتلا به سنگ کلیه است.
بیشتر دستورالعمل های رژیم غذایی توصیه می نماید افراد دریافت سدیم را به 2300 میلی گرم در روز محدود نمایند.
با این حال بیشتر مردم بسیار بیشتر از این مقدار مصرف می نمایند. یکی از بهترین راه ها برای کاهش مصرف سدیم، کاهش غذا های بسته بندی و فرآوری شده است.
7. مصرف منیزیم را افزایش دهید
منیزیم ماده معدنی مهمی است که بسیاری از افراد به مقدار کافی مصرف نمی نمایند. منیزیم در صد ها واکنش متابولیکی در بدن از جمله فراوری انرژی و حرکات عضلانی نقش دارد؛ بعضی شواهد نیز وجود دارد که نشان می دهد منیزیم می تواند از تشکیل سنگ کلیه اگزالات کلسیم جلوگیری کند.
اینکه دقیقا چگونه این کار را انجام می دهد، کاملا معین نیست، اما گفته شده است که منیزیم ممکن است جذب اگزالات را در روده کاهش دهد. با این وجود همه مطالعات در این مورد اتفاق نظر ندارند.
میزان مصرف مرجع روزانه (RDI) برای منیزیم 420 میلی گرم در روز است. اگر می خواهید میزان مصرف منیزیم در رژیم غذایی خود را افزایش دهید، آووکادو، حبوبات و توفو منابع غذایی خوبی هستند.
برای کسب حداکثر فواید، منیزیم را به همراه غذا هایی که سرشار از اگزالات هستند، مصرف کنید، در غیر این صورت سعی کنید این ماده معدنی را ظرف 12 ساعت از خوردن غذا های غنی از اگزالات به دست آورید.
8- پروتئین حیوانی کمتری بخورید
یک رژیم غذایی حاوی منابع پروتئینی حیوانی، مانند گوشت، ماهی و لبنیات با خطر بالای سنگ کلیه در ارتباط است.
مصرف زیاد پروتئین حیوانی ممکن است باعث افزایش دفع کلسیم و کاهش میزان سیترات گردد؛ علاوه بر این منابع پروتئین حیوانی سرشار از پورین هستند. این ترکیبات به اسید اوریک تجزیه می شوند و ممکن است خطر تشکیل سنگ های اسید اوریک را افزایش دهند. همه غذا ها در مقادیر مختلف حاوی پورین هستند.
کلام آخر
اگر سنگ کلیه داشته باشید، به احتمال زیاد در عرض 5 تا 10 سال به یک سنگ دیگر مبتلا می شوید. خوشبختانه انجام بعضی اقدامات غذایی ممکن است به کاهش این خطر یاری کند. به عنوان مثال می توانید مصرف مایعات خود را افزایش دهید، غذا های سرشار از بعضی مواد مغذی مصرف نموده و پروتئین حیوانی و سدیم کمتری مصرف کنید. تنها چند اقدام ساده می تواند یاری زیادی به جلوگیری از ایجاد سنگ دردناک کلیه کند.
منبع: باشگاه خبرنگاران
منبع: جام جم آنلاین